În contextul provocator din sectorul agricol din acest an, Holde Agri Invest raportează producție în creștere cu 31% și venituri de 76,6 milioane de lei, în scădere cu 11%, în primele nouă luni din 2023
23 noiembrie 2023
Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează o producție de aproximativ 56.000 de tone în primele nouă luni din 2023, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă a anului trecut pe o suprafață totală operată de 13.725 de hectare.
La nivel de rezultate financiare, în primele nouă luni ale anului, compania a înregistrat venituri totale de 76,6 milioane de lei, în scădere cu 11% comparativ cu primele nouă luni din 2022 și o pierdere netă de 22,9 milioane de lei, pe fondul unui an agricol în care, deși costurile de înființare a culturilor au fost foarte mari, chiar și de cinci ori mai mari decât în mod istoric, prețurile de valorificare a recoltei la cotele pieței au fost mult mai mici, chiar și la jumătate din media prețurilor din 2022.
„În 2023 continuăm pentru al cincilea an la rând ritmul de creștere la nivelul recoltei anuale. Randamentele mai mari reprezintă în cea mai mare parte rezultatul perfecționării tehnicilor agricole în cadrul fiecărei ferme, consolidării suprafețelor lucrate, precum și al investițiilor în utilaje, tehnică agricolă și sisteme de management performante. Este incontestabil meritul echipei operaționale a Holde, care s-a maturizat și rodat în îndeplinirea lucrărilor agricole în fiecare an, la timp și la cele mai înalte standarde de calitate. Însă, 2023 este primul an de cand activăm în care vom raporta pierdere contabilă. Este un an pe care l-am anticipat dificil, dar fără să putem absorbi magnitudinea reală a impactului negativ. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa noastră, chiar și în contextul producției bune, acest an va rămâne probabil cel mai puțin profitabil an pe care l-am traversat”, a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.
În primele nouă luni ale anului, cheltuielile indirecte ale grupului Holde, precum cele aferente cu sediul central, reparațiile utilajelor agricole, reparațiile flotei de autoturisme și camioane, transportul recoltei și alte cheltuieli administrative, au scăzut cu 26%, în condițiile în care suprafața lucrată de companie a crescut cu 14%. Reducerea acestor costuri raportată la un hectar lucrat este și mai mare, ajungând până la 60%. Conducerea Holde consideră că aceste reduceri de costuri indirecte vor continua odată cu creșterea suprafeței și astfel va reconfirma randamentele sporite pe care le aduce agricultura modernă pe suprafețe mari, contribuind la rentabilizarea suplimentară a modelului operațional al Holde.
În primele nouă luni din 2023, Holde a continuat extinderea suprafețelor lucrate. În această perioadă a fost finalizată achiziționarea unei noi ferme care a fost adăugată la nucleul Conțești, în suprafață de 980 de hectare. În prezent, Holde se află în curs de a forma cel de-al cincilea nucleu, care va fi situat într-o zonă nouă și va ajuta compania să reducă și mai mult riscul datorat fenomenelor meteorologice. În plus, aceasta va fi o fermă în care vor putea fi irigate până la aproximativ 2.500 de hectare. În acest moment, nucleul nou va fi preluat cu o suprafață irigată de aproximativ 700 de hectare, astfel încât suprafața totală irigată la nivel de grup va ajunge la aproximativ 1.000 de hectare.
În 2024, conducerea Holde vizează ca în cadrul noii ferme să cultive atât porumb în regim irigat, cât și cartofi pentru chips, o cultură care a înregistrat o performanță foarte bună în 2023, și pentru care compania primește din ce în ce mai multe solicitări.
„În ciuda rezultatului din acest an, avem convingerea că agricultura poate să producă profit pe termen mediu și lung. Reiterăm premisele pe care credem că trebuie să le avem în vedere când investim în agricultură. Holde este în al cincilea an din cei zece calibrați în viziunea pentru care ne-am pregătit când am început proiectul în 2018. Rezultatele bune se construiesc în timp. Suntem convinși că anul 2023 va rămâne incidental, în circumstanțele de piață imposibil de prevăzut și de neutralizat în totalitate. Credem că în calitate de investitori trebuie să ne mobilizăm și să susținem compania să își continue drumul și să revină la premisele de profitabilitate gândite inițial și pe care le-a dovedit între anii 2020-2022. O afacere agricolă este pretabilă pentru scalare, am dovedit că există economii de scală și credem că anii mai grei pot fi depășiți mai ușor cu o suprafață de scară mare, precum și cu investiții – o suprafață care să producă suficient pentru a compensa perioadele mai dificile, precum anul 2023”, a adăugat Liviu Zăgan.
În vederea continuării dezvoltării Holde și transformarea companie într-unul dintre cei mai mari fermieri din România, Holde derulează în această perioadă o majorare de capital social până la 40 de milioane de lei. Prin această majorare, Holde urmărește continuarea extinderii suprafețelor exploatate prin intermediul achiziționării unor noi ferme și implementarea planului curent de investiții, dar și asigurarea capitalului de lucru necesar suplimentar pentru stocarea producției pe termen lung.
###
Despre Holde Agri Invest
Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează peste 13.700 de hectare de teren, organizate în patru nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.