De ce să investești?

Fermele administrate și operate într-un mod profesional pot aduce profituri atractive acționarilor. Investiția în proiecte agricole în România are avantaje deosebite, printre care:

  • De-a lungul anilor, sectorul agricol a beneficiat de o cerere stabilă pe termen lung și a rezistat testului timpului. Este una dintre puținele industrii care clar care va rezista în continuare și, pe măsură ce populația globală va continua să crească, eficiența sectorului va trebui să crească semnificativ. Ceea ce va conduce la o cerere pe termen lung pentru producție agricolă.

  • Calitatea terenurilor din România este una dintre cele mai bune din Europa și, prin urmare, se pot obține randamente foarte bune.

  • Zona agricolă românească utilizată (ZAU) este una dintre cele mai mari din Europa, care însumează 7,4 milioane hectare. Ca o comparație, Franța are 16 milioane hectare ZAU, Spania 14 milioane hectare, Marea Britanie 10 milioane hectare, Germania 9 milioane hectare iar Polonia are 8 milioane hectare. Aceasta poziționează România ca una dintre țările cu cel mai mare potențial agricol din Europa.

  • Produsele agricole românești pot fi exportate în Europa prin intermediul transportului pe Dunăre (Dunărea traversează România cu aproximativ 1.050 km din totalul de 2.850 km din lungimea totală a fluviului) sau către întreaga lume prin intermediul portului de la Constanța, cel mai mare port de la Marea Neagră și unul dintre cele mai mari porturi din Europa.

  • În prezent, sectorul agricol românesc funcționează la un nivel subperformant – de exemplu, producția de cereale la hectar este cu mult sub media europeană, lăsând astfel mult loc pentru creștere și optimizare.

  • Dimensiunea unei ferme medii este una dintre cele mai mici din Europa, întrucât terenurile agricole din România sunt împărțite în multe terenuri foarte mici (1-2 hectare). Fermele mici și mijlocii nu folosesc nici tehnologii agricole optime, nici scheme de gestionare a performanței. În plus, eficiența producției suferă, deoarece majoritatea fermelor mici și mijlocii nu dispun de utilaje agricole eficiente și nu își pot permite să folosească utilaje cu capacitate mare și, prin urmare, eficiența producției este la un nivel scăzut, în timp ce costurile de producție sunt mari. Astfel, există o oportunitate enormă de a crește performanța fermelor și, în consecință, de a crește EBITDA beneficiind de tehnologii și utilaje moderne.